matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Zuza:
Proszę o pomoc Wyznacz wartość parametru a, wiedząc, że stopień wielomianu u+v jest równy 3
3
a) u(x)=3x
5
+
ax
4
− 2x
2
+1
2
1
v(x) = −3x
5
+6x
4
+
x
3
−x
2
15 maj 20:44
Anna:
3
1
u + v = x
4
(
a + 6) +
x
3
− 2x
2
−x +1
2
2
3
3
2
st(u+v)= 3 ⇒
= 0 ⇒
a = −5 ⇒ a = −6 *
=
−4
2a + 6
2
3
15 maj 21:10
Eta:
wyrazy z x
4
musza się zredukować , bo tylko wtedy wielomian u +v będzie stopnia 3 zatem
3
a = −6
2
a=....
15 maj 21:11