Usuń niewymierność z mianownika
Kamil: usuń niewymiernośc z mianownika :
15 maj 19:05
miki: | 10 | | 2− √5 | |
| * |
| i liczysz dalej tak samo |
| 2+ √5 | | 2−√5 | |
15 maj 19:23
miki: | | 20−10 √5 | |
dalej będzie |
| |
| | 4−5 | |
15 maj 19:27
Kamil: ehh ja tego nie rozumiem
15 maj 19:32
miki: no to powoli :
1. patrzysz co masz na dole
2. mnożysz całą liczbę przez to co masz na dole zmieniając znak (tak tak Ci tam napisałam)
w całym zadaniu chodzi o to zeby usunac pierwiastek z tego na dole ! a jak mnozysz pierwiastek
razy pierwiastek wychodzi ci ta liczba z pod pierwiastka
15 maj 19:35
Kamil: to dla mnie zbyt skomplikowane
15 maj 21:44
Kamil: Pomooocy

!
15 maj 22:00
Vizer: miki Ci wytłumaczył najprościej wydaje mi się jak można, nie wiem czego dokładnie nie
rozumiesz.
15 maj 22:05
Anna: Kamilu, aby usunąć niewymierność z mianownika, to:
w p. d) wystarczy licznik i mianownik danego ułamka pomnożyć przez pierwiastek, który jest w
mianowniku (bez liczby 5). Czyli:
| | √2 | | √2*√7 | | √14 | | √14 | |
|
| = |
| = |
| = |
| . |
| | 5√7 | | 5√7*√7 | | 5*7 | | 35 | |
Natomiast w p. b) i c) dla usunięcia niewymierności wykorzystujemy wzór skróconego mnożenia na
kwadrat różnicy: (a+b)(a−b) = a
2−b
2.
W tym celu mnoży się licznik i mianownik ułamka przez wyrażenie z mianownika, ale z przeciwnym
znakiem wewnątrz.
Czyli b):
| | 10 | | 10*(2−√5) | | 10(2−√5) | |
|
| = |
| = |
| = |
| | 2+√3 | | (2+√5)(2−√5) | | 4−5 | |
Podobnie spróbuj punkt c). Napisz.
15 maj 22:10
15 maj 22:28
kocur: a po co ci ta dwójka na dole poza nawiasem
√2 *
√2 = 2 więc na dole jest 2−3 =−1
16 maj 16:20
kamil: mógłby mi ktoś rozwiązać te zadanko

?
16 maj 21:28
Aleksandra:
16 maj 21:40
Aleksandra: masz rozwiązane na górze następnie wzoruj się na tym
16 maj 21:41
Kamil: ?
16 maj 21:41
Kamil: Ja bym to zrobil sam ale nie umiem nic

jestem zalamany musze to zrobic zeby nie byc
zagrozonym
16 maj 21:42