funkcje logarytmiczne
Maciek: Znajdź równanie asymptoty podanej funkcji i współrzędne punktów przecięcia jej wykresu z osiami
układu współrzędnych.
y=log5(x−2)
Bardzo proszę o zrobienie tego jednego przykładu z krótkim wytłumaczeniem(nie było mnie na
lekcji i nie mam pojęcia jak to zrobić)
15 maj 22:05
Vizer: Musisz wyobrazić sobie jak wykres logarytmiczny wygląda. Tutaj go znajdziesz:
219
15 maj 22:10
Gustlik: Zasada jest taka: przesuwanie wykresów wszystkich funkcji, w tym logarytmicznej, odbywa się wg
tych samych zasad, co przesuwanie paraboli (postać kanoniczna funkcji kwadratowej
y=a(x−p)2+q ), a współczynniki p i q (a dokładniej współrzedne wektora przesunięcia wykresu),
działają dokładnie tak samo, jak przy przesuwaniu paraboli.
Postać "kanoniczna" funkcji logarytmicznej wyglada tak:
y=loga(x−p)+q
Dziedzina: x−p>0, czyli x>p
Asymptota ma równanie x=p
Punkt przeciecia z osia OY liczysz jako f(0) − wstwiasz 0 za x (o ile 0 należy do dziedziny) i
po sprawie.
16 maj 02:15