PROblem
TOmek: Spośród liczb 1,2,3, ... , 121 losujemy jedną liczbę, a następnie z pozostałych drugą.
Zdarzenia A i B określone są następująco: A − w pierwszym losowaniu otrzymano liczbę parzystą,
B − w drugim losowaniu otrzymano liczbę parzystą
| | 60 | |
a) oblicz prawdopodobieństwo A i B −> to zrobiłem P(A)=P(B)= |
| |
| | 121 | |
b)Wykorzystując wzór na prawdopodobieństwo sumy zdarzeń,oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia A u B.
Myśle ,ze trzeba uzyć wzoru P(AuB)=P(A)+P(B)−P(AnB), ale nie wiem skąd wziąć (AnB).
Help