pomocy
miro: prosze o pomoc w zadaniu potrzebuje rozwiazania lub poczatkui wzoru a tres brzmi tak : okresl
wzajemne położenie prostej l:y−trzy czwarte x−3=0 i okregu o:(x−1) do kwadratu +(y+4)do
kwadratu =16 pisze słownie bo nie wiem jaktu napisac ułamek i do potegi prosze o pomoc
15 maj 19:36
Anna: pomagam
15 maj 19:40
miro: dzieki czekam na twoja pomoc
15 maj 19:43
Anna: Są 2 możliwości rozwiązania.
Pierwsza krótsza, jeśli znasz wzór na odległość punktu od prostej (jest tylko na poz.
rozszerzonym).
Prosta musi być w postaci ogólnej (taką masz), a z równania okręgu odczytujemy współrzędne jego
środka i długość promienia.
S(1,−4), r=4
| | 3 | |
Obliczamy odległość środka okręgu od danej prostej: − |
| x+y−3=0 |
| | 4 | |
| | | | 3 | | 5 | | 31 | | 1 | |
= |
| =7 |
| : |
| = |
| = 6 |
| |
| | √2516 | | 4 | | 4 | | 5 | | 5 | |
r=4, czyli d>r. Zatem prosta l nie ma punktów wspólnych z danym okręgiem.
Jeśli nie możesz użyć tego wzoru, to napisz i podam Ci inne rozwiązanie.
15 maj 19:59
miro: prosze o jeszcze inne rozwiązanie
chciałbym się dowiedzieć czemu y jest przeniesiony do środka skoro w moim zadaniu jest na
początku y
15 maj 20:16
Anna: Bo taka jest postać ogólna prostej: Ax + By + C = 0.
A drugie rozwiązanie teraz Ci napiszę.
15 maj 20:23
Anna:
| | 3 | |
współczynnik kierunkowy: al = |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 4 | |
− Współczynnik prostej SA ( SA ⊥ l ): aSA = − |
| = − |
| |
| | al | | 3 | |
− Wyznaczamy równanie prostej SA :
y
S = a
SA*x
S + b
| | 4 | | 2 | |
Zatem SA : y= − |
| x − 2 |
| |
| | 3 | | 3 | |
− Wyznaczamy punkt A (przecięcie prostych SA i l), rozwiązując układ równań:
| | 3 | | 4 | | 8 | |
Po podstawieniu: |
| x + 3 = − |
| x − |
| / *12 |
| | 4 | | 3 | | 3 | |
9x +36 = −16x − 32
| | 3 | | 68 | | 24 | |
y = |
| * (− |
| ) + 3 = ...= |
| |
| | 4 | | 25 | | 25 | |
| | 68 | | 24 | |
Czyli punkt A ma współrzędne : (− |
| , |
| ) |
| | 25 | | 25 | |
− Obliczamy odległość SA:
ISAI =
√(xA−xS)2+(yA−yS)2 =
= p(−
6825−1)
2 + (
2425 + 4)
2}=
=
√(9325)2 +(12425)2 =
| | √24025 | | 155 | | 1 | |
= √8649+15376625= |
| = |
| = 6 |
| |
| | 25 | | 25 | | 5 | |
r = 4, ISAI > r, czyli okrąg nie ma punktów wspólnych z prostą l.
15 maj 20:57
miro: Bardzo dziękuje
15 maj 21:06
Anna:
16 maj 00:41