matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania i funkcje
Piotr:
1.
4
x−3
=
x
x+2
2.2−
5
x−2
=
12−5x
x−2
3.Określ dziedzinę podanego wyrażenia
3x+27
x
2
−9
, a następnie przedstaw je w prostszej postaci. Oblicz wartość podanego wyrażenia dla x=−2
15 maj 10:16