...
VVerka: ZAD.1
Znajdź sumę wszystkich liczb nieparzystych od 0 do 150.
ZAD.2
Oblicz podaną sumę:
a) 3+7+11+15+19+....+103=
b) −2−8−14−20+....+(−176)=
c) 29+22+15+8+....+(−272)=
oaxoaxoax: W zad 1. ustalasz a
1 oraz a
n, które będzie ostatnim wyrazem. Mają to być liczby
nieparzyste, więc pierwsza liczba będzie wynosić 1, natomiast ostatnia 149. Ustalasz r, które
będzie wynosić 2. Teraz należy ustalić ile jest tych wyrazów korzystając ze wzoru:
a
n=a
1 + (n − 1)r.
Podstawiasz, bo wszystkie dane masz, powinno wyjść n=75 jeżeli się nie mylę. Ostatni krok to
wstawienie danych pod wzór, czyli:
| | a1 + an | | 2a1 + (n − 1)r | |
Sn= |
| * n lub |
| * n. |
| | 2 | | 2 | |
Reszta przykładów analogicznie.