tekstowe - funkcja liniowa
pagan_federation: Na przyjęcie urodzinowe Alicji mama zrobila pewną ilość kanapek.
Zależność między ilością kanapek (y) a czasem (w sekundach), jaki uplynal od początku przyjęcia
(x) określa wzór: y = 210 − 0,25x
a) Oblicz, ile kanapek zrobiła mama.
b) Oblicz, ile będzie kanapek po upływie 10 minut.
c) Oblicz, po ilu minutach, od rozpoczęcia przyjęcia, "znikną" wszystkie kanapki.
15 maj 15:29
ICSP: jak oni to zrobili że co 4s znikała jedna kanapka

15 maj 15:38
pagan_federation: To zadanie to jednak wymysł mojego nauczyciela...

Więc bardzo proszę, może mnie ktoś wtajemniczyć?
Szczególnie nie rozumiem co oznacza 210?
15 maj 15:47
ICSP: y = −0,25x + 210
a) ilość kanapek zrobionych rpzez mame jest równa ilości kanapek na początku przyjęcia przy
czasie 0
y = 0 * (−0,25) + 210 = 210
y = 210(y z treści zadani ilość kanapek)
Odp. mam zrobiła 210 kanapek
| | 1 | |
b) 10 minut = U{1}{6h = |
| * 3600 = 600s |
| | 6 | |
y = 600 * (−0,25) + 210 = −150 + 210 = 60
odp zostanie 60 kanapek (jak oni to zrobili to nie wiem)
c) y = 0
0 = 210 − 0,25x ⇔ 0,25x = 210 ⇔ x = 840s = 14min.
w 14 min 210 kanapek
15 maj 15:52