pyanie
tn: witam,
jak działa operator modulo, dla np.
5 mod 4 =
4 mod 5 =
4 mod 2 =
−4 mod −2
4 mod − 2
−4 mod 2
15 maj 13:49
adrian: mod − reszta z dzielenia
5 mod 4 = 1
4 mod 5 = 4
15 maj 14:14
tn: a z tymi ujemnymi?
15 maj 14:28
Bogdan:
c − liczba całkowita, dzielna;
d − liczba całkowita ≠ 0, dzielnik;
r − całkowita liczba nieujemna, reszta z dzielenia c przez d;
[x] − część całkowita liczby x, np.: [3,7] = 3, [−3,7] = −4;
|x| − wartość bezwzględna liczby x.
15 maj 14:53
Vizer: Bogdan fajny wzorek, nie znałem go.
15 maj 14:56
Bogdan:
15 maj 14:57