bardzo proszę o pomoc
michał: Bardzo proszę Was o pomoc. Chociaż proszę o radę jak to zacząć
Oblicz pole ośmiokąta wpisanego w okrąg oraz promień okręgu,w którym cztery kolejne boki mają
długość 3, a cztery pozostałe boki mają długość 2.
15 maj 13:14
michał: Mógłby ktoś pomóc?
15 maj 13:22
Bogdan:

4α + 4β = 360
o ⇒ α + β = 90
o ⇒ β = 90
o − α ⇒ sinβ = cosα
Z twierdzenia sinusów:
| 3 | | 3 | |
| = 2R ⇒ sinα = |
|
|
| sinα | | 2R | |
| 2 | | 1 | |
| = 2R ⇒ sinβ = cosα = |
|
|
| sinβ | | R | |
sin
2α + cos
2α = 1 ⇒ ...., stąd wyznacz R, potem oblicz sinα i sinβ.
| | 1 | | 1 | |
Pole tego ośmiokata P = 4* |
| R2sinα + 4* |
| R2sinβ |
| | 2 | | 2 | |
15 maj 14:24
michał: Wielkie dzięki
15 maj 16:35