fcje trygonometryczne dowolnego kata
jigsaw: 1.Podaj te rozwiązania równania, które spełniają warunek |x−π|≤π
a) sin2x+cosx=0
b)tg(x3−x12)=√33
2.Podaj te rozwiązania równania, które spełniają warunek |x}<π
a) cos2x=sinx
b) tg(π2−π6)=√3
1a)
sin2x+cosx=0
2sinxcosx+cosx=0
cosx(2sinx+1)=0
cosx=0 lub sinx=−12
i nie wiem co dalej? proszę o pomoc, spróbuję wszystko analogicznie zrobić
15 maj 10:57
Bogdan:
1. |x − π| ≤ π ⇒ −π ≤ x − π ≤ π ⇒ 0 ≤ x ≤ 2π
| | π | |
a) cosx = 0 ⇒ x = |
| + k*π, k∊C
|
| | 2 | |
| | π | | −π | |
sinx = −sin |
| ⇒ sinx = sin |
|
|
| | 6 | | 6 | |
| | −π | | −π | |
x = |
| + k*2π lub x = π − |
| + k*2π
|
| | 6 | | 6 | |
Trzeba dobrać liczby k tak, aby x∊<0, 2π>
15 maj 11:05
jigsaw: dzięki wielkie. a czy w podpunkcie 1b ma wyjść x=5π4?
15 maj 11:25
Bogdan:
1b.
| | x | | π | | x | |
tg |
| = tg |
| , założenie: |
| ≠ k*π
|
| | 4 | | 6 | | 4 | |
| x | | π | | 2 | |
| = |
| + k*π ⇒ x = |
| π + k*4π |
| 4 | | 6 | | 3 | |
15 maj 11:30
jigsaw: kuurde tam miało być tg(x3−π12)=√33
x3−π12=π3+kπ
x3=π3+π2+kπ
x3=5π12+kπ
x=5π4+kπ
dobrze?
15 maj 11:39