całka niewymierna
AniaX: ∫√x2+6x+13dx −− > jak to rozwiązać? Z eulera pewnie, ale może ktoś rozpisać bo nie
wychodzi..
15 maj 21:11
AniaX: Może jednak ktoś rozwiąże plsss ; D
15 maj 21:35
Jack:
√x2+6x+13=√(x+3)2+4
dajemy wiec do całki podstawienie:
x+3=t
dx=dt
Teraz korzystamy ze wzoru: ∫√t2+k dt=12t√t2+k + 12t ln|t+√t2+k| +c
∫√t2+4 dt= ... a na koniec wracamy do podstawienia.
15 maj 21:57
AniaX: dziękuję ; ) nie znałam tego wzoru, gdyby na górze było 1 (tj. 1/pierw t2 + k) to jest
rzeczywiście wzór, ale tego nie znałam. Więc tam się wystawia przed pierwiastek dodatkowo 1/2
t, tak?
15 maj 22:07
Jack:
jesli dobrze rozumiem, to tak

A tak generalnie, to wszystkie takie wzorki są na wikipedii.
Tutaj trzeba było tylko przedstawić wyrażenie pod pierw. w postaci kanonicznej i rozbić proste
podstawienie. Dalej już tylko skorzystać ze wzoru.
15 maj 22:29
Jack:
| | 1 | |
a nie czekaj... pytasz o ∫ |
| dx ? Jesli tak, to wzór jest zupełnie inny... ale też |
| | √x2+k | |
dość prosty.
15 maj 22:29
AniaX: no tamten znałam, poprzedniego nie, stąd zdziwienie tym 1/2t
15 maj 22:35