Trójkąt równoramienny
Paweł: W trójkącie równoramiennym ABC dane są |∡ACB| = 30o , |CD| = 8 cm , |AC| = |BC|.
Mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie umieścić punkt D?
15 maj 12:26
Vizer: Punkt D będzie leżał na podstawie AB
15 maj 12:28
Bogdan:

Zadanie nie określa połozenia punktu D, może leżeć gdziekolwiek. Wiemy tylko, że odcinek
CD ma długość 8.
15 maj 12:37
Paweł: Okej, to jak teraz obliczyć promień okręgu opisanego na tym trójkącie?
15 maj 12:49
Bogdan:
Podaj pełną treść zadania.
15 maj 12:52
Paweł: Poza tym co napisałem jest tylko
Oblicz:
a) długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
b) długość ramienia trójkąta
c) pole tego trójkąta.
15 maj 12:54
Paweł: Nikt nie ma pomysłu?
15 maj 13:24
Bogdan:
Powtarzam, podaj pełną treść zadania (przepisz dokładnie zadanie)
15 maj 13:26
Paweł: W trójkącie równoramiennym ABC dane są |∡ACB| = 30o , |CD| = 8 cm , |AC| = |BC|. Oblicz:
a) długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
b) długość ramienia trójkąta
c) pole tego trójkąta.
15 maj 13:34
Paweł: Nadal nikt nie ma pomysłu jak to rozwiązać? To jest pełne zadanie, nic więcej nie ma.
15 maj 14:05