proszę pomózcie!!
gusia: proszę was pomóżcie mi mam 11 lat i nie rozumiem tego wogóle jak to obliczyć oblicz niewiadomą
i narysuj graf (3a − 5) · 2 = −10
15 maj 20:05
bart: 3a*2−5*2=−10
6a−10=−10 (przenosimy na lewa strone ze zmiana znaku)
6a−10+10=0
6a=0 /:6
a=0
15 maj 20:08
Anna: Narysuję Ci graf, gusiu.
15 maj 20:11
gusia: dzięki Ania
15 maj 20:14
Anna:

3a−5 = −10 :2
3a−5 = −5
3a = −5+5
3a = 0
a = 0:3
a=0
bart, w 4 klasie dzieci nie wiedzą, co to znaczy przenieść wyraz na drugą stronę ze
znakiem przeciwnym.
15 maj 20:21
bart: rly?
15 maj 21:26