Pole czworokata
Wiolcia: Oblicz pole równoległoboku, w którym przekątne o długości 10 cm i 14cm przecinają się pod kątem
30 stopni. xD
15 maj 12:11
15 maj 12:15
Bogdan:

Jeśli w dowolnym czworokącie wypukłym długości przekątnych są równe e, f oraz miara kąta
| | 1 | |
między nimi jest równa α, to pole powierzchni tego czworokąta jest równe: P = |
| *e*f*sinα |
| | 2 | |
15 maj 12:17
Wiolcia: Dziękuje Ci bardzo
15 maj 12:20
Acheron.: Dziękuję Ci Bogdanie, że mnie uświadomiłeś o istnieniu takiego wzoru, gdyż moja nauczycielka
nie była tak łaskawa...
13 wrz 17:50
Bogdan:
Ten wzór w pewnych szczególnych przypadkach jest dość powszechnie wykorzystywany.
| | 1 | | 1 | |
Dla rombu α = 90o ⇒ sin90o = 1, pole rombu P = |
| *e * f * 1 = |
| ef |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Dla kwadratu e = f i α = 90o ⇒ sin90o = 1, pole kwadratu P = |
| *e * f * 1 = |
| e2 |
| | 2 | | 2 | |
13 wrz 17:56