matma♪
madzia♥: Punkty A(−4,1)oraz B(8,7)sa symetryczne wzgledem prostek k.
Wyznacz rownanie prostej k.
prosze o pomoc!☺
15 maj 21:55
ICSP: prosta k jest prostopadła do prostej Ab i przechodzi przez środek odcinka AB.
15 maj 22:00
Vizer: Wyznaczam prostą l, która jest prostopadła do prostej k i przechodzi przez punkty A i B
l:y=ax+b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −
−6=−12a
k⊥l
k:y=−2x+b
S−sr. odc AB i leżący na prostej k
S=(2,4)
4=−2*2+b
b=8
k:y=−2x+8
15 maj 22:03
Gustlik: Jest krótszy sposób − z wektorów:
A(−4,1)
B(8,7)
| | −4+8 | | 1+7 | |
1. Wyznaczam współrzędne srodka odcinka AB: S=( |
| , |
| )=(2, 4)
|
| | 2 | | 2 | |
2. Wyznaczam współrzedne wektora AB
→:
AB
→=B−A=[8+4, 7−1]=[12, 6]
3. Korzystam z warunku prostopadłości wektora i prostej: w
→=[A, B] jest prostopadły do prostej
Ax+By+C=0, zatem symetralna odcinka ma równanie: 12x+6y+C=0.
Wstawiam współrzędne środka odcinka i liczę C:
12*2+6*4+C=0
24+24+C=0
C=−48
12x+6y−48=0 /:6
2x+y−8=0
y=−2x+8
16 maj 01:04
madzia♥: bardzo dziekuje za rozwiazanie zadania
16 maj 14:12