Pomocy ludzie !
Mattyldzia : Daną liczbe zapisz jako potege liczby 2 :
| | 8√stopnia trzeciego 4 | |
a) |
| = |
| | 16 | |
b) √stopnia trzeciego 2*(pierw.pod pierwiastkiem)√2=
c) √8pod pierwiastkiem√8* pod pierwiastkiem √8=
prosze pomożcie mi
15 maj 22:40
tn: a) 8 = 23
3 √2 = 21/3
i teraz 23 * 21/3 −> dodajesz wykładniki
mianownik 16 = 24
i na koniec odejmujesz wykładnik licznika od wykładnika mianownika
15 maj 22:48
Mattyldzia : Ps. mogłby mi ktoś to rozwiązać
15 maj 23:05
Aleksandra: pomocyy !
16 maj 16:02
Aleksandra: mam takie same przykłady i nie potrafie ich zrobić
16 maj 16:02
Aleksandra: pomoże ktoś
16 maj 20:27
Godzio:
| 83√4 | | 3√22 | | 22/3 | |
| = |
| = |
| = 22/3 − 1 = 2−1/3 |
| 16 | | 2 | | 21 | |
3√2 *
√√2 tak czy
3√2 * √2 ?
√8√8√8 =
√23√23√23 = p{2
3√2323/2 =
√23 * 23/2 * 23/4 =
= 2
3/2 * 2
3/4 * 2
3/8 = 2
3/2 + 3/4 + 3/8 = 2
12/8 + 6/8 + 3/8 = 2
21/8
Chyba się nie pomyliłem
16 maj 20:38
Aleksandra: 3√2*√2=
(ten caly przykład pod jednym pierwiastkiem stopnia 3)
16 maj 21:27
Aleksandra: dokładnie tak jak podałeś w drugim przykładzie
16 maj 21:27
Aleksandra: prosze pomozcie mi !
16 maj 21:28
Godzio:
3√2 * √2 = 3√2 * 21/2 = 21/3 * 21/6 = 21/3 + 1/6 = 22/6 + 1/6 = 21/2
16 maj 21:28
kamil: 1/3 to znaczy ułamek ?
16 maj 21:29
kamil: ułamek w potedze?
16 maj 21:29
Aleksandra : Chyba tak
16 maj 21:30
Godzio: Tak
16 maj 21:30
Aleksandra : Dziękuje Ci ślicznie
16 maj 21:30
BigMan: Napewno jest zrobione bezbłędnie ? bym spisal bo patrze ze zadanie z tej samej ksiazki
16 maj 21:34
Godzio:
16 maj 21:34
Aleksandra: Do GODZIO : a dałbys rade zrobic te zadanko

Hej wszystkim. mam problem z praoma zadankami : Świeżo skoszona trawa zawiera 60% wody, a
wysuszone siano tylko 15% wody. Oblicz czy wysuszone, sprasowane siano uzyskane z 2 ton świeżo
skoszonej trawy można przewieść wózkiem o dopuszczalnej ładowności 900kg.
16 maj 21:37
Ona_16: Czy te zadanie daną liczbe zapisać jako potege liczby 2 jest zrobione poprawnie ? i bezbłędnie
? bardzo bym prosiła o odpowiedz

Kasia
16 maj 21:44
Godzio:
2 000 kg w tym 40% "suchego siana" ⇒ 40% * 2 000 = 800 kg − ta masa pozostaje bez zmian
Masa suchego siana się nie zmienia więc 85% * x = 800 kg ⇒ x ≈ 941 kg
Więc nie starczy
16 maj 21:46
Ona_16: Czy te zadanie daną liczbe zapisać jako potege liczby 2 jest zrobione poprawnie ? i bezbłędnie
? bardzo bym prosiła o odpowiedz
16 maj 22:03
Ona_16: a)(3x+4)(3x−4)−(2x+1)2=5(x+1)2−(x−1)
b)x+3−(2x−7)=1−(3−2x)
c)
√(x−1)22=5
(ten przykład pod pierwiastkiem cały i do
2)
f) 2x
√3=1=x+2
√3+2
g)
√x2+6x+9=5−x
16 maj 22:13
Ona_16: pomógł by ktoś

h) (2x−4)=8
j) (2−x)=5
prosze was o pomoc
16 maj 22:15
Ona_16: Godzio może Ty byś mi pomógł
16 maj 22:15
ona_16: pomożę ktoś
17 maj 10:49
ddd: daną liczbę zapisz jako potęgę liczby 2
a) 163 * 45 =
b) √22
pomoże ktoś?
30 paź 16:25