Przystawanie trójkątów...
Agula: Proszę o pomoc... przystawanie trójkątów..
Udowodnij, że w trójkącie równoramiennym środkowe poprowadzone do równych boków są równej
długości...
15 maj 16:30
agula: pomóżcie
15 maj 20:09
Eta:

ΔADB przystaje do ΔABE z cechy (
b, k, b )
bo:
bok AB wspólny
i |<A| = |<B| = α ( kąty przy podstawie trójkata równoramiennego mają równe miary)
i |DB| = |AE| ( połowa długości ramion)
zatem
| AD| =
| BE|
15 maj 20:39
agula: dzieki
15 maj 20:58
agula: a pomorzesz mi z tym zadaniem...
Punkt S jest środkiem ciężkości trójkąta ABC, punkty A1,B1,C1 sa środkami boków, a punkty
K,L,M
sa środkami odcinków SA, SB, SC, Udowodnij, że ΔA1,B1,C1 jest przystający do ΔKLM.
15 maj 21:00