funkcja kwadratowa
YA: oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji w podanym przedziale jeśli:
| | 3 | | 1 | |
− |
| (x−1)2 +5 x ∊ < |
| , 2 > |
| | 4 | | 2 | |
| 2 | |
| (x+3)2 −1 x ∊ < −2,−1 > |
| 3 | |
czy mogę poprosić o wytłumaczenie jak takie zadanie zrobić?
15 maj 23:00
YA: Może jest ktoś, kto mógłby mi to wytłumaczyć ?
15 maj 23:25
Anna: Spróbuję Ci wytłumaczyć.
15 maj 23:53
Anna: Funkcje są w postaci kanonicznej, z której należy odczytać współrzędne wierzchołka paraboli.
| | 1 | |
Zad. 1. W(p,q) = (1,5). Współrzędna p=1 należy do przedziału < |
| , 2>. |
| | 2 | |
Parabola ma ramiona skierowane w dół (a<0), zatem w wierzchołku paraboli będzie
wartość największa funkcji, a będzie nią liczba q=5.
Czyli
ymax = 5 dla x=1.
Dla znalezienia wartości najmniejszej należy obliczyć wartości funkcji na końcach przedziału i
wybrać mniejszą z nich.
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
Czyli: f( |
| ) = − |
| *( |
| − 1)2 + 5 = − |
| *(− |
| )2 + 5 = |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 1 | | 4 | |
f(2) = − |
| *(2−1)2 + 5 = − |
| + 5 = 4 |
| = 4 |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 16 | |
Zatem:
Napisz, czy zrozumiałeś i czy dasz radę zrobić drugi przykład.
16 maj 00:11
YA:
W(p,q)= (−3,−1) p=−3 − nie należy do przedziału, a więc najmniejsza i największa wartość będzie
na krańcach przedziału, czy tak

| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | | 1 | |
F(−2)= |
| (−2+3)2−1= |
| *1−1= |
| −1= |
| − |
| =− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 12 | | 24 | | 9 | | 15 | |
F(−1)= |
| (−1+3)2−1= |
| *22−1= |
| *4−1= |
| * |
| −1= |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
f(−2)< f(−1) Czyli:
Czy dobrze

16 maj 11:54
YA: Czy dobrze jest rozwiązane to zadanie?
17 maj 00:00