Oblicz pole trójkąta
Niusia: Oblicz pole trójkąta ABC o wierzchołkach A=(1,−3) B=(3.3) C=(−3,5)
15 maj 19:00
kachamacha: skorzystaj ze wzoru na pole z wykorzystaniem współrzednych wierzcholków
15 maj 19:06
Niusia:

Długość boków prostokąta różnią się o 3 cm , znajdź długość boków tego prostokąta wiedząc że
przekątna prostokąta ma 15 cm
b=a+3
a
2+b
2=c
2
a
2+(a+3)
2=15
2 a⊃0
a+3⊃0
15 maj 19:19
Gustlik: Oblicz pole trójkąta ABC o wierzchołkach A=(1,−3) B=(3.3) C=(−3,5)
Najprościej z wyznacznika wektorów:
Liczę współrzędne wektorów AB
→ i AC
→:
AB
→=B−A=[3−1, 3+3]=[2, 6]
AC
→=C−A=[−3−1, 5+3]=[−4, 8]
Wyznacznik tych wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| 2 6 |
| −4 8 |
=2*8−6*(−4)=16+24=40
| | 1 | |
Pole=U{1]{2}|d(AB→, AC→)|= |
| *40=20 |
| | 2 | |
16 maj 01:16