matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Justyna:
log
5
(4x−12)−log
5
9=log
5
x
15 maj 12:55
kachamacha:
założenia: 4x−12>0 x>3 i x>0 więc x>3 i jedziemy dalej:
4x−12
log
5
=log
5
x
9
4x−12
=x
9
4x−12=9x −5x=12
12
x=−
5
czyli brak rozwiązan
15 maj 17:57