prosze o pomoc w obliczeniu,poniewaz nie wiem jak sie zabrac do tego ,jak wyliczyc juz wogóle
nie wiem,dziekuje
oblicz pole figury i podaj dokłądny wynik
−górny kąt ma 105 stopni
−prawy 30 stopni
−a zielone ramię trójkata = 6
no i teraz opisujemy:
zielony ma 6
kąt pomarańczowy to 45o z tego wnioskuję ze niebieski ma 3√2 (z przekątnej kwadratu.
szary to 30o a czarny to 60o. Kropki to kąty proste. ⇔ różowy odcinek = 3√6 oraz czerwony
odcinek = 6√2. Reszta jest już dla ciebie.
Korzystając z własności trójkąta prostokątnego o kątach ostrych 30o i 60o i trójkąta
prostokątnego o kątach ostrych po 45o otrzymujemy od razu: |CD| = 3, |BD| = 3√3,
|AD| = |CD| = 3.
| 1 | ||
Pole = | * 3 * (3 + 3√3) | |
| 2 |
| 3 | ||
P= | (3√3+3) i czy to jest ten dokładny wynik obliczonego pola? | |
| 2 |