Zadanie z rombem
Ruda: Bok rombu ma długość 4 cm, a suma długości jego przekątnych jest równa 10 cm. Oblicz pole i
wysokość tego rombu.
15 maj 15:16
ICSP: e,f przekątne
e + f = 10
15 maj 15:25
Ruda: Dalej nic z tego nie wynika....
15 maj 15:27
ICSP: | | e*f | |
jak wylicz e i f możesz policzyć pole rombu z tego wzorku: P = |
| . Później mająć pole |
| | 2 | |
| | P | |
rombu liczysz jego wysokość: P = ah ⇔ h = |
| |
| | a | |
15 maj 15:29
Ruda: e24 + f24 = 16
I jak mam z tego wyliczyć ?
e24 = 16 − f24
15 maj 15:33
ICSP: po pierwsze przemnóż przez 4:
e
2 + f
2 = 64
pierwsze równanie :
e + f = 10
f = 10 − e
teraz podstawiając do drogiego równania
| | 10 + √28 | | 10−√28 | |
e2 + (10−e)2 = 64 ⇔ e2 −10e + 18 = 0 ⇔ e1 = |
| oraz e2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
weźmiemy e
1 to wtedy f możemy zapisać jako e
2 dlatego:
| | 10 + √28 | | 10−√28 | |
e = |
| ⇔ f = |
| (lub na odwrót) |
| | 2 | | 2 | |
15 maj 15:37
Ruda: ja pierdziele... Dzięki
15 maj 15:40
Bogdan:
x
2 + y
2 = 16
2x + 2y = 10 ⇒ x + y = 5 /
2 ⇒ x
2 + 2xy + y
2 = 25 ⇒ 16 + P = 25 ⇒ P = 9
P = a*h ⇒ 9 = 4h ⇒ h = ...
15 maj 16:09
Ruda: Dziękuje, że ktoś to napisał po polsku
15 maj 16:15