funkcja kwadratowa
dinozaur: wykresem funkcji f(x)=x2+bx+c jest parabola o wierzchołku w punkcie W. Wyznacz współczynniki b
i c oraz podaj zbiór wartości funkcji f.
W(4,1)
15 maj 14:59
Godzio:
Postać kanoniczna: f(x) = a(x − p)2 + q W(p,q)
U Ciebie: a = 1, p = 4, q = 1, podstaw, wymnóż i odczytaj współczynniki
15 maj 15:02
Bogdan:
Zapisz wzór tej funkcji w postaci kanonicznej i potem przekształć otrzymany wzór do postaci
ogólnej
15 maj 15:02
Vizer: Musisz wykorzystać wzory na współrzędne wierzchołka paraboli
b=−8
y
w=f(x
w)=16−32+c
1=−16+c
c=17
15 maj 15:06