funkcja wykładnicza
Pająk: zupełnie nie wiem, z jak rozpracować taki przykład 25x+10x=22x+1
15 maj 23:19
Pająk: jeszcze mam przykład
83*3
x−1+1=9
x−1. po doprowadzeniu do postaci:
8*3
x−2+1=3
2x
−2 dalej nie wiem co robić
15 maj 23:31
Anna: pomagam
15 maj 23:39
Anna: pomagam
15 maj 23:40
Anna: 8*3
x−2 + 1 = 9
x−1
8*3
x + 9 = 9
x
8*3
x − (3
x)
2 + 9 = 0
Podstawiamy: 3
x = t (zał. t>0). Wtedy:
−t
2+8t+9=0
Rozwiązujesz to równanie kwadratowe, po czym wracasz do podstawienia.
t
1 = 9 ⇒ 3
x = 9 ⇒ 3
x = 3
2 ⇒
x = 2
t
2 = −1 − sprzeczne z zał.
15 maj 23:48
Pająk: bardzo dziękuję, a to pierwsze też potrafisz?
15 maj 23:53
Pająk:
15 maj 23:53
Jack:
tę pierwszą spróbuj pogrupować, zauważ, że 10=5*2
15 maj 23:56
Pająk: próbowałam i wyszły mi dwie różne liczby do potęgi x
16 maj 00:00
Anna: Już Ci piszę.
16 maj 00:18
Jack:
25x+10x=22x+1
52x−22x+10x−22x=0
(5x−2x)(5x+2x)+2x(5x−2x)=0
....
i pamiętaj, że dla a,b>0 mamy, że ax>0, wiec także ax+bx>0
16 maj 00:27
Anna: 25
x + 10
x = 2
2x+1
5
2x +(2*5)
x = 2
2x+1
5
2x + 2
x*5
x = 2
2x*2 /: 2
2x
| | 5 | | 5 | |
( |
| )2x + ( |
| )x − 2 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
Mamy wtedy: t
2 + t − 2 = 0
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Δ=9, t1 = 1 ⇒ ( |
| )x = 1 ⇒ ( |
| )x = ( |
| )0 ⇒ x=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
t
2 = −2 − sprzeczne z zał.
16 maj 00:27
Pająk: nie bardzo rozumiem co się stało jak podzieliłaś przez 2
2x. dlaczego zrobiło się
16 maj 00:34
Anna: | | 2x*5x | | 2x*5x | | 5x | |
Tam było: |
| = |
| = |
| |
| | 22x | | 2x*2x | | 2x | |
16 maj 00:38
Pająk: już rozumiem

bardzo dziękuję
16 maj 00:42
Anna: 
Cieszę się. Powodzenia!
16 maj 00:44
Pająk: a czy mogłabyś pomóc mi w rozwiązaniu jeszcze jednego zadania?
16 maj 00:50
Anna: No to dawaj szybko, bo idę spać.
16 maj 00:51
Pająk: | | 26 | |
5*52x2+10x+11− |
| *5 x2+5x+7 +25=0. nie wiem co zrobić z 26  |
| | 5 | |
16 maj 00:55
Anna: Pierwszy krok: 62x2+10x+12 − 26*5x2+5x+6 + 25 = 0
16 maj 01:00
Anna: Oczywiście "5" jest na początku, nie 6.
16 maj 01:00
Pająk: 62x2+10x+12 a nie powinno być 5?
16 maj 01:01
Pająk:
16 maj 01:02
Anna: Dalej: (5x2+5x+6)2 − 26*5x2+5x+6 + 25=0
Podst. t= 5x2+5x+6
Wtedy: t2 − 26t + 25 = 0
16 maj 01:04
Pająk: faktycznie

chyba jestem już zmęczona i nie zauważam najprostszych rozwiązań

jeszcze raz
dziękuje
16 maj 01:05
Anna: Δ=576, √Δ=24, t1=25 , t2 = 1
Gdy t=25: 5X2+5x+6 = 25 =52 ⇒ x2+5x+6=2 ⇒ x2+5x+4=0 itd.
Analogicznie , gdy t=1.
16 maj 01:08
Anna: Tak. Pora spać. Mam nadzieję, że dokończysz bez problemu. Dobranoc

!
16 maj 01:10