mógłby mi ktoś pomoc ??
Aleksandra: Rozwiąż równania :
a) (3x+4)(3x−4)−(2x+1)2=5(x+1)2−(x−1)
b)x+3−(2x−7)=1−(3−2x)
c)√(x−1)2=5
15 maj 23:09
Aleksandra: pomocy prosze
15 maj 23:20
YA: a)
(3x+4)(3x−4)− (2x+1)
2= 5(x+1)
2−(x−1)
(9x
2−12x+12x−16)− (2x
2+2*2x*1+1
2)= 5(x
2+2*x*1+1
2)−(x−1)
Wyliczasz pierwszy nawias,potem drugi wyliczasz i dopisujesz pamiętając o zmianie
znaków,następnie wyliczasz prawą stronę,przenosisz ją na lewo(pamiętając o znakach),
porządkujesz.....
15 maj 23:34
Aleksandra : i tak nie wiem o co chodzi. dla mnie to czena magia ....
znajdzie się chętny żeby to rozwiązać


proszę
16 maj 22:18
aleksandra :
17 maj 11:44
Aldo: Umiesz mnożyć ? Znasz podstawowy wzór skróconego mnożenia ? (a+b)2=a2+2ab+b2 ? To do pracy.
Inaczej się nie nauczysz. Jak porozbijasz wszystko to niewiadome daj na lewą stronę, a wiadome
na prawą. Chyba że wyjdzie równanie kwadratowe to przyrównaj do 0. To są bardzo proste
przykłady. Działaj.
17 maj 12:38
Aldo: | | −23 | |
Wynik to : |
| . Zapisz obliczenia. Zobaczymy czy Ci wyjdzie. Powodzenia |
| | 13 | |
17 maj 12:40