WIELOMIANY - ZADANIA DLA KEJT I NIE TYLKO
Ewa: Zad1. Dany jest wielomian W(x) = x3 + ax − 2. Wyznacz wartość parametru a tak, aby wielomian
W(x) miał miejsce zerowe równe 2
Zad2. Rozłóż wielomiany na czynniki możliwie najniższego stopnia:
a) W(x) = 16x4 − 16x3 + 4x2
b) W(x) = 4x4 − (x + 1)2
c) W(x) = 8x4 + 24x3 + x +3
Zad3. Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x−1) daje resztę 2, zaś przy dzieleniu przez (x−2)
daje resztę 1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x) = x2 − 3x + 2
Zad4. Dany jest wielomian W(x) = −2x3 + 3x2 + m2x − 10, gdzie m jest parametrem i m należy
do liczb rzeczywistych. Dla jakich wartości parametru m, reszta z dzielenia wielomianu W(x)
przez dwumian (x + 2) jest równa 10?
15 maj 12:50