procenty
Monika: dane są liczby a=50, b=24. o ile procent liczba b jest mniejsza od liczby a
15 maj 10:27
Bogdan:
Dane są dwie liczby: a, b.
a > b
1. O ile procent a jest większe od b?
| | a − b | |
Odp.: a jest większe od b o |
| *100%.
|
| | b | |
2. O ile procent b jest mniejsze od a?
| | a − b | |
Odp.: b jest mniejsze od a o |
| *100% |
| | a | |
15 maj 10:49
Monika: dzięki
15 maj 10:52
Monika: za pomoc
15 maj 10:52
Bogdan:
15 maj 10:58
Ada: nie rozumiem
15 maj 15:14
Monika: aaa.... już wiem
dzieki
15 maj 15:20
Gustlik: Najlepiej proporcją − najbardziej przejrzyście:
a − 100 %
b − x %
i potem od 100 % odjąć x %
50 − 100 %
24 − x %
100 % − 48 % = 52 %
Odp. O 52 %.
16 maj 01:34