matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.12.2016
Zadania
Odp.
2
Ania:
Szukam książki wyjaśniającej kombinatorykę i rachunek prawdopodobieństwa z przykładami rozwiązywania zadań. Ktoś z was może kojarzy godną uwagi pozycję?
3
Ala:
Witam,potrzebuj pomocy. Sporządź wykres funkcji y = 2/5−x dla x ≠ 5.
2
adae:
Jakie najwieksze wartosci mogą przyjmowac parametry a i b jesli wiadomo, że w przedziale <a;b> funkcja f(x)=|1−x
2
| ma wartosc najwieksza?
11
Jerzy:
1
wiola:
dane są sumy algebraiczne S=2x+5 t=2x
2
−3x+1 wyzancz i uporządkuj wyrażenie 2S+t S−T
10
QWERTY:
3
2x+5
*3
−x+1
=2
x+6
3
2x+5−x+1
=2
x+6
0
...xxxx:
wymagania maturalne
7
Karol:
1.Oblicz odległość środka odcinka AB od początku układu współrzędnych. A(9,
√
7
) B(−4,−
√
7
)
2
Kelo:
Wytłumaczy mi ktoś jak rozwiązać takie zadanie ? Zaliczenie niedługo a nie potrafie zrozumieć.
2
Coodlaty:
Oblicz.
1
1
1
1
+
+
...+
2*4
4*6
6*8
98*100
Umiem rozwiązać to zadanie za pomocą sum częściowych i otrzymałem wynik, 49/200,
0
waxx:
200
2
−(100
2
+173.21
2
)
y=arctg
−2*100*173.21
4
misio12:
Pole powierzchni bocznej jest rowne 48 pi a jego objetosc 96pi.Oblicz wysokosc walca.
1
kam:
3arccosx = π+arccos(3x−4x
3
) x∊ [−1/2,1/2] mogłby to ktoś rozwiązać? probowałem ale mi nie wychodzi, wiem ze powinna sie lewa strona po obliczeniu pochodnej wyzerowac
1
Ivuss:
Rzucamy 5 razy kostką. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że co najmniej cztery razy wypadnie liczba oczek większa od 3.
7
Piotrek:
50 * (50+50x)
=
100+50x
2
log:
jak wygląda wykres i zbiór takiego rozwiązania: x< log
5
4
1
5
?
2
QWERTY:
5
x−1
to
5
XYZ:
Wyznacz log
9
40 jeśli log15=c i log
20
50=d
1
beti19:
:::rysunek::: proszę pomóżcie w zadaniach:
9
Kamil:
Witam
1
magellan:
Wiedząc, że:
8
pytanie:
1
1
Wyznacz wszystkie wartości parametru m∊R dla których równanie mx
4
−(m+2)x
2
+
m+
ma
2
4
dokładnie dwa różne rozwiązania rzeczywiste
4
Julia :
Wyznacz zbiór liczb spełniajacych układ równań . Proszę o rozwiązanie
(x−2)
2
−5 ≤(x +3 )
2
5
quer:
Czy punkt przecięcia się przekątnym w dowolnym czworokącie zawsze dzieli przekątne na pół?
14
bnukkkk:
Rozwiązać równanie: 7
x+1
=3
2x
Robię tak: 7
x
*7=(3
2
)
x
8
Adam:
Podaj rozwiązanie nierówności
8
anaa11:
Oblicz stosunek pola powierzchni kuli wpisanej w szescian o krawędzi 4 do pola powierzchni kuli opisanej na tym sześcianie.
1
anaa11:
1.Stosunek długości krawędzi prostopadłościanu jest równy 2:3:4.Pole powierzchni prostopadłościanu wynosi 13.Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
4
Piotrek:
Ile można ułożyć różnych wyrazów z liter wyrazu SPANIEL, które są: a) 5 literowe
1
lockyx:
Wyznacz liczbę a, dla której zbiorem rozwiązań danej nierówności jest zbiór podany obok tej nierówności:
1
Kinga:
Pewne równanie kwadratowe ax
2
+ bx + c = 0 ma dwa rozwiązania, a wszystkie współczynniki a, b oraz c są liczbami całkowitymi. Uzasadnij, że albo oba rozwiązania są liczbami wymiernymi,
2
on:
Do czego dąży limx→0
±
arcsin
1
x
?
20
Ola98:
Wykaz ze
√
6−2
√
5
−
√
9−4
√
5
=1
6
anaa11:
Z cyfr 7,8,9,0 Julka tworzy trzycyfrowe kody które będą otwierać hotelowe drzwi przy czym cyfry w kodzie mogą się powtarzać.Julka utworzyła już 20 takich kodów.Oblicz ile kodów może
1
malinakakakka:
rozwiaz nierownosc
0
anaa11:
Niech A,B będą zdarzeniami zawartymi w przestrzeni omega.Wiedząc,że P(A)=0,2 , P(B)=0,7 i P(A u B)=0,8 oblicz P(A u odwrotne B).
2
anaa11:
Oblicz stosunek pola powierzchni kuli wpisanej w szescian o krawędzi 4 do pola powierzchni kuli opisanej na tym sześcianie.
2
pytanie:
Jak wykazać że pierwiastek trzeciego stopnia z 7 jest liczbą niewymierną ?
1
Example:
Oblicz stężenie molowe roztworu kwasu mrówkowego HCOOH o stałej dysocjacji 1.8*10
−
4 mol/dm
3
, dla którego pH wynosi 2.5.
8
RobinHood:
Oblicz wszystkie wartości parametru m dla których suma odwrotności rozwiązań równania mx
2
+ 2x − m +2=0 jest większa od odwrotności suny jego rozwiązań.
1
malinakakakka:
rozwiaz nierownosc
0
Bryl:
Olicz z nalezacego do przedziału[0:2π]
25
Wiktoria:
Na trapezie opisano okrąg o promieniu długości 25 cm. Dłuzsza podstawa jest srednicą tego okręgu.
0
pan stjudent:
Może nie zadanko, ale mam pytanie; od następnego roku chciałbym rozpocząć drugi kierunek, informatykę (mam wystarczającą ilość punktów), ale w szkole (po biol−chemie) moja wiedza
5
asd:
Witam, mam problem z zadaniem o potęgach i pierwiastkowaniu przykład:
√
5
5
√
125
(25
−4
*625
2
)
3
Troche u góry nie dokładnie widać tam jest jeden duży pierwiastek a w środku 5 razy pierwiastek
4
anaa11:
Koło o promieniu 12 podzielono na cztery równe wycinki.Z jednego z nich utworzono powierzchnię boczną stożka.Oblicz objętość tego stożka.
12
Ola98:
Wykaz ze liczba a=|
√
5
−3|−|
√
5
−2 jest naturalna
2
Karolina:
Obliczyć granicę
n+3
a
n
= (
)
2
n
+
1
n−4
1
Monika:
Narysuj wykres funkcji y=(
2
3
)
x
+ 2
log
2
4
. Odczytaj z wykresu: dziedzinę, zbiór wartości funkcji,
2
qsddd:
Jeżeli sinα<0 i sin2α>0 to cosα.... dokończ zdanie
0
anaa11:
1.Krawędź boczna ostrosłupa prostopadła do podstawy ma długość 17 cm.Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 18 cm i 24 cm.Oblicz objętość tego
0
anaa11:
0
bluegirl:
sprawdź czy prawdziwe są następujące tożsamości,podaj konieczne założenia.
tgα
=cos2α ...chodzi mi o sprawdzenie tych założeń...wydaje mi się ze będdzie to :
tg2α−tgα
1
Piotr:
Jak obliczyć arg(z
2
(
√
3
+i))? Wiem, że można to rozbić na dodawanie i wyciągnąć potęgę przed arg. Ale jak policzyć potem samo
0
anaa11:
1.Siedem krawedzi graniastoslupa prostego ma dlugosc 13 a pozostale dwie krawedzie maja dlugosc 10.Oblicz objetosc i pole powierzchni tego graniastoslupa.
1
Bryl:
Oblicz z rozpisaniem .
π
4
+4π /całość przez 3
5
RobinHood:
Sprawdz czy istnieje taka wartość parametru p dla której nierówność (2p−4)x<p
2
− p −7 jest tożsamościowa..
0
anaa11:
Niech A,B będą zdarzeniami zawartymi w przestrzeni omega.Wiedząc,że P(A)=0,2 , P(B)=0,7 i P(A u B)=0,8 oblicz P(A u odwrotne B).
1
Magda:
Hej mam problem mam opisać funcje na wszystkie sposoby ale nie mam pojecia jaki moze byc do nich opis słowny
2
Kamil:
Prosze o pomoc w zadaniu, tego przykladu nie moge rozgrysc . (liczby zespolone)
9
anaa11:
Trzy kobiety jadą windą pięciopiętrowego budynku.Każda z nich chce wysiąść na innym piętrze.Oblicz na ile sposobów mogą dokonać wyboru.
3
anaa11:
1.Rzucamy szescienna kostka do gry i dwoma monetami.Oblicz prawdopodobieństwo tego,że liczba wyrzucanych orłow jest równa liczbie wyrzuconych na kostce oczek.
1
RobinHood:
Odpowiedz C bo a<0 czyli ramiona w dół, i bierzemy przedział z góry bo nierownosc ≥0
3
ara:
oblicz pola powierczhni powstałych z obrotu podanych wykresów funkcji wokół osi: a)f(x)=e
−x
, 0≤x≤2, os 0X,
2
Bohdan:
potrzebuje obliczyc dziedzine z 1/log
3
(5−x)
1
ppp:
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym
7
anaa11:
1.W loterii jest dwanaście losów z ktorych jeden wygrywa a dwa daja prawo do wyciągnięcia dodatkowego dodatkowego losu.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ze kupując jeden los wygramy.
3
Tomek:
Mam pewien problem z całką: ∫ 2x
2
−5x +9dx. Chodzi mi o to że dx nie jest poza nawiasem tylko luźno przy 9. I mam w
7
anaa11:
1.Z cyfr 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 wyjęto 4 razy po jednej ze zwracaniem i ułożono w ciąg.Oblicz prawdopodobieństwo ze ułożony ciąg przedstawia liczbę czterocyfrową o różnych cyfrach.
0
yoshik:
Witam, jestem tu świeżakiem potrzebuje osoby która mogłaby spojrzeć na równania.
http://wstaw.org/h/e02b356ee8c
2
Ignacy:
Znaleźć punkty, w których styczna do krzywej y=lnx jest równoległa do prostej y=x
2
Janek191:
Wszystkie odpowiedzi błędne ?
0
yoshik:
Witam, jestem tu świeżakiem potrzebuje osoby która mogłaby spojrzeć na równania. [url=
http://wstaw.org/h/e02b356ee8c/][img]http://wstaw.org/m/2016/12/15/1_jpg_300x300_q85.jpg[/img][/url]
2
xyz:
3*2
n
+
1
+ 3
n
+
2
a
n
=
3
n
+
2
3
adae:
rysowanie wykresu wielomianu. jesli mam wielomian np 4x
3
−4x
6
pablo97:
Wyznacz asymptopy wykresu funkcji f f(x)= x−1/x
1
PrzyszlyMakler:
:::rysunek::: Witam, mam pytanie.
1
Bryl:
Oblicz
3
√
8+8i
2
xyz:
Oblicz granice ciagu o wyrazie ogolnym
5
Piotr:
Wykaż, że funkcja f(x)=x|x| posiada funkcje odwrotną i wyznacz ją. Żeby wykazać, że jest odwrotna to muszę, że jest różnowartościowa i 'na'
5
Mac:
log3(x+1) + log3(
1
x
) < log3(27)
1
Kasia:
3n −3
a
n
= (
)
2
(3+1)n+1
5
qwe:
Kiedy ciąg jest rozbieżny, a kiedy zbieżny? Proszę o dokładne wytłumaczenie tych pojęć.
7
jh:
f(x)>0 ⇔ U{−2x−1}{−x
2
−x+2)>0 Jak rozwiązać tę nierówność?
5
Lipa:
znajdz wszystkie pary liczb nieujemnych takich, ze suma ich iloczynu i ilorazu jest rowna 185.
3
Ignacy:
Cześć, mam problem z zadaniem Obliczyć kąt pod którym przecinają się wykresy funkcji f(x)=4−x, g(x)=4−x
2
/2
0
Patrycja:
Oszacować dokładność podanego wzoru przybliżonego na wskazanym przedziale: tgx≈x |x|≤
π
12
3
Karola:
Jan Kowalski budując piramidę na pierwszą warstwę zużył 200 cegieł (a1=200). Na każdą następną zużywał o (20+p) cegieł mniej
5
Pz:
x
2
− 7
Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x)=
x + 4
2
Patrycja:
Jaka jest pochodna z
1
cos
2
x
6
Katia:
Znajdź równanie okręgu, którego średnica jest odcinkiem o końcach w punktach P=(−3;8) Q=(−5;2)
5
Katia:
Znajdź równanie okręgu o środku S= (4,−5), stycznego zewnętrznie do okręgu (x+2)² + (y−3)²=16
14
robert:
Znajdź równanie symetralnej odcinka CD C=(−2;3) D=(4;−1)
2
rrr:
Oblicz a1, oraz r ciągu arytmetycznego, jeśli wiesz, że a3=11, a8=31
7
rrr:
Uzasadnij że 220 nie jest wyrazem ciągu Cn=n/n+1
1
Karola:
an = 3n+3/2−n
3
paweł:
obliczyć całki
4
dareeeekss:
Witam potrzebuje pomocy z tym zadaniem:
3
Radek:
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=2
x
, g(x)=2
x
−
3
, h (x)=2
x
+3 . Podaj zbiór wartości tej funkcji i asymptoty.
2
Kasia:
Rozwiąż równania 3*5
x
=375
1
Iwona:
Oblicz a) 8
2
3
* 32−
3
5
4
Iwona:
Rozwiąż równania a) 4x
3
−x=0
1
Iwona:
Do wykresu funkcji f(x)=
a
x
należy punkt P(4,
1
2
) .Wyznacz parametr a . NAszkicuj wykres funkcjji
1
lalka:
z klasy liczacej 20 os. należy wytypować 4osobowa delegacje do samorzadu szkolnego. ile takich delegacji można utworzyć
?
2
hela:
rzucamy symetryczna kostka do gry. oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A polegajacego na wyrzucaniu parzystej liczby oczek. czy dobrze zrobione
?
3
czarna:
z urny zawierającej 3 kule białe i 4 czarne losujemy kolejno dwie kule,bez zwracania .jakie jest
3
megi:
wypisz wszystkie mozliwe wyrazy (mające sens lub nie) ktorych pierwsza sylaba jest ze zbioru A gdzie A={ta,ka} a druga sylaba ze zbioru B, gdzie B={ma,ta,tel}.zilustruj doswiadczenie
1
jack:
rzucamy 10 razy monetą. ile jest możliwych wyników tego doswiadczenia
2
ja:
z cyfr 1,2,3,4,5,6,7,8,9 układamy trzycyfrowa liczbe o różnych cyfrach.ile takich liczb mozemy ułożyć?
1
nick:
tomek złożył do banku 5000 zł. Po 18 miesiącach bank wypłacił mu 5624,32 zł. Jakie jest oprocentowanie (w skali roku), w tym banku jeśli kapitalizacja odsetek nastepuje co pół roku?
21
Ignacy:
Czy kąt zerowy półpełny i pełny jest wypukły? Mam dwie książki w każdej jest inaczej napisane a w internecie jest jeszcze więcej zamieszania.
1
Maturzysta:
Wyznacz okres podstawowy funkcji: y=−tg5x+1
1
uoip:
Drut długości 24 przecięto na dwie części, następnie z jednej części wygięto okrąg a z drugiej części kwadrat.
1
volt:
Liczbę 8 rozłóż na iloczyn dwóch dodatnich czynników x i y tak, by suma x
3
+y
3
była najmniejsza.