Znajdź wyraz ogólny
Karola: Jan Kowalski budując piramidę na pierwszą warstwę zużył 200 cegieł (a1=200). Na każdą następną
zużywał o (20+p) cegieł mniej
Oprócz znalezienia wyrazu ogólnego powyższego ciągu obliczyć ile warstw wybuduje Kowalski mając
do dyspozycji 650 cegieł.
p= 3
15 gru 14:05
Jerzy:
a co to jest p = 3 ?
15 gru 14:09
Karola: p= oznacza cyfrę jedności numeru indeksu studenta w moim przypadku cyfrą jedności jest 3.Liczbę
te należy wstawić do zadania.
15 gru 14:13
Jerzy:
a
n = 200 + (n−1)*(−23) = 223 − 23n
| | 2*200 + (n−1)(−23) | |
650 = |
| *n ... i oblicz n |
| | 2 | |
15 gru 14:22