Jeżeli sinα<0 i sin2α>0 to cosα.... dokończ zdanie
qsddd: Jeżeli sinα<0 i sin2α>0 to cosα....
dokończ zdanie
nie mam pojęcia jak to zrobić,
15 gru 18:39
qsddd: jest do wyboru:
A. cosα>0
B. cosα<0
C. cos2α>0
D. cos2α<0
15 gru 18:42
Jack:
skoro sinα < 0 to kat α znajduje sie w trzeciej lub czwartej cwiartce,
czyli moze nalezec : α ∊ (180;360)
skoro sin2α > 0 to jesli α by nalezalo do czwartej cwiartki, czyli dajmy np.
320 stopni, no to 2 * 320 = 640 −> 640 − 360 = 280 , a sinus dla 280 jest ujemny
czyli alfa musi nalezec do trzeciej cwiartki, bo wezmy np. 220
2*220 = 440 −−−> 440 − 360 = 80, sinus80 jest dodatni wiec sie zgadza
czyli ostatecznie wiemy, ze jestesmy w 3 cwiartce
a w 3 cwiartce, jak pewnie wiesz, sinus jest ujemny, cosinus jest ujemny
15 gru 19:02