wlasnosci liczb calkowitych
Lipa: znajdz wszystkie pary liczb nieujemnych takich, ze suma ich iloczynu i ilorazu jest rowna 185.
doszedlem do czego takiego
15 gru 14:29
Jerzy:
xy2 + x = 185y
x(y2+1) = 185y
Iloczyn z lewej strony musi mieć na koću 0 lub 5.
Łatwo zauważyć, że dla: y = 2 (y2 + 1) = 5
Ostatecznie:
148*5 = 185*4
x = 148, y = 4
15 gru 14:59
Jerzy:
Bzdura
15 gru 15:07
Jerzy:
Ma być tak:
x = 74 , y = 2
74*5 = 185*2
15 gru 15:08
Lipa: dzieki
15 gru 15:11
relaa:
x = 30 ∧ y = 6
15 gru 15:55