parametr m
pytanie: | | 1 | | 1 | |
Wyznacz wszystkie wartości parametru m∊R dla których równanie mx4−(m+2)x2+ |
| m+ |
| ma |
| | 2 | | 4 | |
dokładnie dwa różne rozwiązania rzeczywiste
15 gru 20:23
zef: niech t=x
2
zał.
m≠0
| | 1 | | 1 | |
f(x)=mt2−(m+2)t+ |
| m+ |
| =0 |
| | 2 | | 4 | |
2 rozwiązania będzie miało gdy f(x) będzie miało:
I. 1 rozwiązanie dodatnie
II. 2 rozwiązania (1 dodatnie 1 ujemne)
Postaw warunki
15 gru 20:27
pytanie: Zef, możesz mi tylko jasno wytłumaczyć, dlaczego te założenia są takie, a nie inne, bo moja
głupota
mnie oślepiła
15 gru 20:28
Michał :
m≠0 i Δ>0
15 gru 20:29
zef:
I.
x2=t i kiedy t będzie dodatnie to równanie wyjściowe będzie miało 2 rozwiązania.
przykład
x2=4
x=2 lub x=−2
II. 1 dodatnie 1 ujemne czyli przykładowo
x2=4 i x2=−10
Po rozwiązaniu tego dostaniemy że x=2 lub −2 bo x2=−10 jest sprzeczne
15 gru 20:30
===:
a dlaczegóż to
zef nie rozpatrujesz warunku m=0
15 gru 20:33
pytanie: Czyli,
mam sprawdzić pierwsze gdy m=0,
następnie gdy m jest różne od 0
x
2=t
I.
Delta=0
II
Delta>0
t1*t2<0
?
15 gru 20:35
zef: Zapomniałem

Dla m=0 otrzymujemy równanie:
Czyli dla m=0 również są dwa rozwiązania
15 gru 20:36
===:
15 gru 20:43