Nierownosc z parametrem
RobinHood: Sprawdz czy istnieje taka wartość parametru p dla której nierówność (2p−4)x<p2 − p −7 jest
tożsamościowa..
Przekształcam do p2 +(−2x−1)p +4x −7>0 i liczę z warunkiem Δ<0. Dobrze ?
15 gru 18:10
relaa:
Przecież p to parametr, a x zmienna.
15 gru 18:13
RobinHood: To możesz podać jakas wskazówkę jak to rozwiązać?
15 gru 18:15
Omikron: Tożsamość może być jeżeli współczynnik przy x będzie równy 0. Sprawdź czy dla p=2 jest
tożsamość czy sprzeczność.
15 gru 18:19
relaa:
Jeżeli wszystko dobrze przepisałeś to masz funkcję liniową.
15 gru 18:22
RobinHood: Ok dzięki.
15 gru 18:24
hela: nadal nie rozumiem, czy ktoś pomoże?
29 sty 12:47
Pitbull puppies forever!:
czego nie rozumiesz ? własności funkcji liniowej tu interweniują , jeżeli taka funkcja nie jest
stała , to jej zbiorem wartości przy dziedzinie R jest całe R
więc jedynym kandydatem jest taka wartość p , aby współczynnik przy x był równy zero
czyli 2p−4=0, p=2
ale wtedy nierówność przybiera postać 0<−5 czyli jest fałszywa
kandydat nie został prezydentem , nie ma takiej wartości p aby nierówność była tożsamościowa
29 sty 13:32