;)
Wiktoria: Na trapezie opisano okrąg o promieniu długości 25 cm. Dłuzsza podstawa jest srednicą tego
okręgu.
Wiedząc,że przekątna trapezu ma długość 40 cm, oblicz obwód tego trapezu.
wwyliczyłam ramie z pitagorasa wyszło 30 , pytanie jak obliczyc górną podstawe?
15 gru 19:00
Wiktoria: sin?
15 gru 19:05
Wiktoria: pomozcie
15 gru 19:07
Wiktoria: JAK OBLICZYC GÓRNĄ PODSTAWE? JAKIES WSKAZÓWKI
15 gru 19:12
Jack: nie spamuj to ktos pomoze.
15 gru 19:14
Mila:

|AB|=50
p=25
c
2+40
2=50
2
c=30
h=24
e
2+h
2=c
2
e
2=900−576=324
e=16
b=50−2*e=50−32=18
Licz obwód
15 gru 19:17
Jack:

z Pitagorasa
h
2 = 30
2 − (25−x)
2
oraz
h
2 = 25
2 − x
2
stad mamy 2 rownania, odejmijmy je obustronnie
30
2 − (25−x)
2 − 25
2 + x
2 = 0
30
2 − 25
2 − (25
2 − 50x + x
2) + x
2 = 0
30
2 − 2*25
2 + 50x − x
2 + x
2 = 0
900 − 2*625 + 50x = 0
50x = 350
x = 7
zatem gorna podstawa to 2x czyli 2*7 = 14
15 gru 19:18
Jack: Milu
chochlik Ci sie wkradl
e2 = 900 − 576 = 324
e = √324 = 18
wtedy b = 50 − 2*18 = 50 − 36 = 14
15 gru 19:24
Wiktoria: Jack skąd jest h2 =252 − x2?
15 gru 19:25
Wiktoria: czemu dwa równania? skąd mam to wiedziec?
15 gru 19:27
Jack: z Pitagorasa?
15 gru 19:28
Wiktoria: No ok ,ale czemu to odjąłes?
15 gru 19:29
Jack:

Pierwsze rownanie to trojkat po lewej, drugie to ten po prawej
Mozesz zrobic sposobem
Mili wtedy bez tylu Pitagorasow i niewiadomych
15 gru 19:30
Jack:
bo jak mam uklad rownan
h2 = ...
h2 = ...
to najszybciej go rozwiaze albo odejmujac obustronnie, albo podstawiajac jedno h2 za drugie.
tak czy siak bedzie to samo
15 gru 19:31
Eta:

W trójkącie prostokątnym ABC : c=
√502−402= 30
| | a+b | |
W trójkącie prostokątnym AEC : x= |
| =√402−h2=√1024=32 |
| | 2 | |
to a+b= 64
Obwód trapezu : L= a+b+2c= 64+60=124
15 gru 19:52
Eta:
I co Ty na to?
Jack
15 gru 20:29
Jack: mozna i podobienstwem...
15 gru 21:23
Bogdan:

c =
√502 − 4062 = 30, 50 + b = 2c, obwód L = 50 + b + 2c = 4c = 120
15 gru 23:37
Bogdan:
oczywiście c = √502 − 402 = 30
15 gru 23:39
Mila:
Błąd Bogdanie.
15 gru 23:42
Eta:
Okrąg opisany ...... a nie wpisany
15 gru 23:44
Bogdan:
ale jesteście czujne
15 gru 23:46
Eta:
15 gru 23:47
Mila:
Zwracamy uwagę na wpisy miłych osób.
15 gru 23:53
5-latek: Milu
To zadanie tez sobie zapisalem .
15 gru 23:56
Bogdan:
| | 4 | | 7 | |
Kolejne podejście: cosα = |
| , sin(90o − 2α) = cos2α = 2cos2α − 1 = |
| |
| | 5 | | 25 | |
| | b | | 7 | |
z tw. sinusów: |
| = 50 ⇒ b = 50*cos2α = = 50* |
| = 14 |
| | sin(90o − 2α) | | 25 | |
a teraz lepiej?
16 gru 00:16