matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
xyz:
Oblicz granice ciagu o wyrazie ogolnym a
n
= 3n−
√
(3n)
2
+2n+1
15 gru 16:20
Janek191:
9 n
2
− ( 9 n
2
+2n +1)
−2 n −1
a
n
=
=
=
3 n +
√
9 n
2
+ n +1
3 n +
√
9n
2
+2n +1
− 2 −
1
n
=
3 +
√
9 +
2
n
+
1
n
2
więc
− 2 − 0
1
lim a
n
=
= −
3 +
√
9 + 0 + 0
3
n→
∞
15 gru 16:28
xyz:
dziękuję!
15 gru 16:40