Sprawdzenie warunkow
RobinHood: Oblicz wszystkie wartości parametru m dla których suma odwrotności rozwiązań równania mx2 + 2x
− m +2=0 jest większa od odwrotności suny jego rozwiązań.
Warunki to m≠0 Δ>0 i 1/x1 + 1/x2 > 1/x1x2. Mam pytanie bo w odp z tyłu jest Δ,≥0 a nie ∆>0.
Dlaczego?
15 gru 19:11
RobinHood: Może ktoś zetknąć na te warunki?
15 gru 19:29
RobinHood: Halo xd. Bardzo mi zależy na tym zadaniu bo wydaje mi się że w odpowiedziach jest błąd. Skoro
ma być sumą rozwiązań to musza być co najmniej 2 czyz nie?
15 gru 20:21
Michał :
Bo niektórzy twierdzą że dla Δ=0 są dwa jednakowe rozwiązania.
15 gru 20:25
Adamm: ale jak masz Δ=0 to suma rozwiązań jest samym rozwiązaniem
15 gru 20:27
RobinHood: Ohh dziękuję za odp

!
15 gru 20:30
Michał :
Adam w podręcznikach liczą podwójnie
15 gru 20:36
zef: Według mnie tutaj autorzy podręcznika są w błedzie.
Skoro "suma rozwiązań" to nie trzeba być polonistą żeby rozumieć to jako więcej niż jedno
rozwiązanie
15 gru 20:41
Michał :
No ale nauczyciele też tak robią. Nauczycielka na sprawdzianie odjęła mi za to punkty.
15 gru 20:46