Prawdopodobieństwo
anaa11: 1.Z cyfr 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 wyjęto 4 razy po jednej ze zwracaniem i ułożono w ciąg.Oblicz
prawdopodobieństwo ze ułożony ciąg przedstawia liczbę czterocyfrową o różnych cyfrach.
2.Z cyfr 7,8,9,0 Julka tworzy trzycyfrowe kody które będą otwierać hotelowe drzwi przy czym
cyfry w kodzie mogą się powtarzać.Julka utworzyła już 20 takich kodów.Oblicz ile kodów może
jeszcze utworzyć.
15 gru 17:12
Adamm: 1. |Ω|=10
4, |A|=9*9*8*7=4536
15 gru 17:23
Adamm: 2. mamy 43 różnych możliwości, wystarczy odjąć
15 gru 17:26
anaa11: Dlaczego 4 do potęgi 3?
15 gru 17:34
Adamm: wybieramy 4 cyfry na pierwsze miejsce, 4 na drugie itd.
15 gru 17:36
anaa11: A już wiem.A potem co dalej?
15 gru 17:44
Adamm: a jak myślisz?
15 gru 17:49
anaa11: No nie wiem co dalej.
15 gru 17:50