Pierwiastkowanie i potęgowanie problem
asd: Witam, mam problem z zadaniem o potęgach i pierwiastkowaniu przykład:
Troche u góry nie dokładnie widać tam jest jeden duży pierwiastek a w środku 5 razy pierwiastek
ze 125 piątego stopnia.
mianownik prosto obliczyć bo zamieniłem 625 na 25*25 i wyszło mi
(25
−4 * 25
2 * 25
2)
3 = (25
0)
3 = 1
ale licznik nie ma pojęcia oto co zapisałem:
pierwiastek z "5 * 125 do potęgi 1/5" = pierwiastek z 625 do potęgi 1/5 a ma wyjść tak:
5√625
czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie jest błąd ?