Narysuj wykres funkcji
Monika: Narysuj wykres funkcji
y=(23)x + 2log24. Odczytaj z wykresu: dziedzinę, zbiór wartości funkcji,
monotoniczność. Czy funkcja ta osiąga wartość największa?
15 gru 18:41
Mila:
2log2(4)=4 to mamy taka postać funkcji:
2
f(x)=(
)x+4
3
1) rysujesz wykres funkcji:
2
2
g(x)=(
)x − funkcja wykładnicza malejąca [ a=
∊(0,1)]
3
3
x −2 −1 0 1
y 9/4 3/2 1 2/3
Liczymy
2
3
9
((
)−2=(
)2=
3
2
4
Zaznacz te punkty, narysuj ciągłą linie
2
3) Przesunięcie do góry o 4 jednostki i masz wykres f(x)=(