sumy algebraiczne
wiola: dane są sumy algebraiczne S=2x+5 t=2x2−3x+1 wyzancz i uporządkuj wyrażenie
2S+t S−T
2S*T s2 t2
15 gru 22:38
wiola: 2x{
16 gru 01:32
Janek191:
2 S + T = 2*( 2 x + 5) + ( 2 x2 −3 x + 1) = 4 x + 10 + 2 x2 −3 x + 1 = 2 x2 + x + 11
17 gru 08:34
Janek191:
S − T = ( 2 x + 5) − ( 2 x2 −3 x + 1) = 2 x + 5 −2 x2 + 3 x − 1 = −2 x2 + 5 x + 4
2 S * T = 2*( 2 x + 5)*( 2 x2 −3 x + 1) = (4 x + 10)*( 2 x2 −3 x + 1) =
= 8 x3 − 12 x2 + 4 x + 10 x2 − 30 x + 10 = 8 x3 −2 x2 −26 x + 10
17 gru 08:38
Janek191:
S2 = ( 2 x + 5)2 = (2 x)2 + 2*2x*5 + 52 = 4 x2 +20 x + 25
T2 = ( 2 x2 −3 x +1)2 = [2 x2 − (3 x − 1)]2 = (2 x2)2 − 2*2 x2*(3 x −1) + (3 x −1)2 =
= 4 x4 − 12 x3 + 4 x2 + 9 x2 − 6 x + 1 = 4 x4 − 12 x3 + 13 x2 − 6 x + 1
17 gru 08:42