Całki
Jack:
oblicz.
| | 21x+13 | | 21x+13 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| |
| | x2−6x+25 | | (x−3)2+16 | |
widzialem ze teraz robi sie podstawienie
x−3=t *
√16
jednakze nie mam zielonego pojecia czemu akurat takie, moglby ktos wyjasnic?
15 gru 22:50
azeta: | | 21x+13 | | 21 | | 2x−6 | | dx | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx+76∫ |
| |
| | x2−6x+25 | | 2 | | x2−6x+25 | | x2−6x+25 | |
a podstawienie (x−3)=t
√16 sprowadzi mianownik do 16t
2+16=16(t
2+1)
co już jest bardzo łatwe do obliczenia, zresztą − tutaj żadnego podstawienia nie trzeba
wykonywać, trochę można się pobawić i bez podstawień
15 gru 23:05
Jack:
no do tej postaci co masz to sam dalem rade, problemem jest calka
dlaczego akurat takie podstawienie ?
15 gru 23:09
15 gru 23:09
Jerzy:
...i już na horyzoncie widać arctgx
15 gru 23:12
Jack: Jerzy, ktore teraz rozpisales, to z polecenia czy 23:09 ?
15 gru 23:14
Jerzy:
| | 1 | | dt | |
druga całka to |
| ∫ |
| |
| | 16 | | t2+1 | |
15 gru 23:15
Jerzy:
To dotyczy całki z 23:09
15 gru 23:17
Jack: dlaczego nikt nie chce wyjasnic tego podstawienia ? ; /
Bo widze ze juz dzialacie na podstawieniu...
15 gru 23:19
Bogdan:
| | 1 | | 21x + 13 | |
... = |
| ∫ |
| dx = E |
| | 16 | | | |
| | 1 | | 3 | |
podstawienie: |
| x − |
| = t, x = 3 + 4t, dx = 4 dt, 21x + 13 = 84t + 13 |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 84t + 13 | |
E = |
| * 4 * ∫ |
| dt = |
| | 16 | | t2 + 1 | |
| | 1 | | 2t | | dt | |
= |
| *4*( 42∫ |
| dt + 13∫ |
| ) = ... |
| | 16 | | t2 + 1 | | t2 + 1 | |
15 gru 23:23
Mila:
Wiadomo, że:
| | 1 | |
(1) ∫ |
| dx =arctgx+C |
| | x2+1 | |
Jeżeli masz całkę ( trójmian w mianowniku ma Δ<0):
| | 1 | |
∫ |
| dx to najpierw przedstawiasz mianownik w postaci kanonicznej |
| | x2−6x+25 | |
| | 1 | |
=∫ |
| dx teraz takie podstawienie aby otrzymać postać typu (1) |
| | (x−3)2+16 | |
W takim razie : x−3=4t , dx=4dt
| | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dt i to już koniec wyjaśnień. |
| | 4 | | t2+1 | |
15 gru 23:38
Jack: Dziekuje!
15 gru 23:47