matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pierwiastek liczby zespolonej?
Bryl:
Oblicz
3
√
8+8i
15 gru 16:36
Adamm:
z
3
=8+8i
√
2
√
2
z
3
=8
√
2
(
+
i)
2
2
z
3
=8
√
2
(cos(π/4)+sin(π/4)i) z
1
=2
6
√
2
(cos(π/12)+sin(π/12)i) z
2
=2
6
√
2
(cos(3π/4)+sin(3π/4)i) z
2
=2
6
√
2
(cos(17π/12)+sin(17π/12)i)
15 gru 16:41