Pierwiastki wielomianu - liczby zespolone
Kamil: Prosze o pomoc w zadaniu, tego przykladu nie moge rozgrysc . (liczby zespolone)
Znaleźć wszystkie pierwiastki wielomianu W(z) = (1−i)4*z4−1=0
15 gru 18:01
Adamm: (1−i)
4*z
4−1=0
| | 1 | | 1 | |
(z2− |
| )(z2+ |
| )=0 |
| | (1−i)2 | | (1−i)2 | |
| | 1 | | 1 | | i | | i | |
(z− |
| )(z+ |
| )(z+ |
| )(z− |
| )=0 |
| | 1−i | | 1−i | | 1−i | | 1−i | |
15 gru 18:14
Mila:
W(z) = (1−i)
4*z
4−1
(1−i)
4=[(1−i)
2]
2=(−2i)
2=4*i
2=−4
W(x)=−4*z
4−1
−4*z
4−1=0 /:(−4)
licz pierwiastki
II sposób
| | 1 | | 1 | |
(z2+ |
| −z)*(z2+ |
| +z)=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
z2−z+ |
| =0 lub z2+z+ |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
teraz licz Δ i pierwiastki równań kwadratowych
15 gru 18:22