nierówność logarytmiczna
Mac: log3(x+1) + log3(1x) < log3(27)
15 gru 16:08
Janek191:
x + 1> 0 ⇒ x > − 1
| | 1 | |
log3 (x + 1) + log3 |
| < log3 27 |
| | x | |
log
3 { (x + 1)*x}) < log
3 27
x
2 + x < 27
x
2 + x − 27 < 0
Δ = 1 − 4*1*(−27) = 1 + 108 = 109
| | − 1 − √109 | | − 1 + √109 | |
x1 = |
| x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | − 1+ √109 | |
Odp. x ∊ ( 0, |
| ) |
| | 2 | |
=====================
15 gru 16:23
Mac: Dasz rade wytlumaczyc mi skad się wzięło:
log3 { (x + 1)*x}) < log3 27
Bo nie bardzo rozumiem
15 gru 16:45
Lipa: chyba powinno byc
ale moge byc w bledzie
15 gru 16:48
Mac: Wolfram pokazuje ze rozwiazanie to x> 126 i tak sie właśnie zastanawiam nad tym
przykladem
15 gru 16:51
Janek191:
Pomyłka , zamiast + wziąłem −
15 gru 16:52