Pomocy
Ola98: Wykaz ze √6−2√5−√9−4√5=1
15 gru 19:27
Jack: masz juz rozwiazane w poprzednim.
15 gru 19:32
Ola98: A zrobi mi to ktoś inaczej?
15 gru 19:41
===:
√(1−√5)2−√(2−√5)2=1
|1−√5|−|2−√5|=1
√5−1−√5+2=1
15 gru 19:44
Janek191:
6 − 2√5 =(√5 − 1)2
9 − 4√5 = ( √5 − 2)2
więc
√ 6 − 2√5 − √ 9 − 4√5 = √5 − 1 − ( √5 − 2) = 2 − 1 = 1
15 gru 19:46
Ola98: Dzieki janek191 twoje uważam za najbardziej czytelne
15 gru 19:57
Ola98: Janek191 a wytlumaczysz mi jak zrobiles krok po kroku?
15 gru 20:02
Ola98: A co się dzieje z 2√5 i 4√5
15 gru 20:05
Jack: o ktore Ci chodzi
6 − 2√5 = (√5−1)2
czy raczej o koncowke
15 gru 20:05
Ola98: O wszystko od poczatku.
15 gru 20:05
Jack: o tym mowilem, ze bez sensu o rozwiazanie skoro sie nie rozumie.
pierwsze pytanko, czy wiesz ile to jest
1) |√5−1|
2) |1−√5|
?
15 gru 20:08
Ola98: No tak
15 gru 20:10
Ola98: Wytłumacz mi gdzie się podziały tamte pierwiastki z postu 20:05
15 gru 20:11
Janek191:
(√5 − 1)2 = 5 − 2√5 + 1 = 6 − 2√5
więc
√ 6 − 2√5 = √( √5 − 1)2 = √5 − 1
15 gru 20:15
Ola98: Jest zastosowany wzór skróconego mnożenia tak?
15 gru 20:19
Janek191:
Tak oraz √5 − 1 > 0
15 gru 20:19
Ola98: Dalej już wiem
15 gru 20:28
Ola98: A mam jeszcze takie pytanko √5−1−(√5−2) to jak to obliczyć przecież jak jest kwadrat i
pierwiastek się znoszą i wartość podpierwiastkowa przyjmuje wartość bezwzględna.
Jak tamto dalej obliczyć?
15 gru 20:38
Janek191:
I a I = a dla a ≥ 0
15 gru 20:39
Ola98: Czyli Będzie √5−1−√5+2?
15 gru 20:45
Janek191:
Tak
15 gru 20:46