Wykaz ze pomozcie
Ola98: Wykaz ze liczba a=|√5−3|−|√5−2 jest naturalna
15 gru 18:43
Jack:
|√5−3| = 3 − √5
|√5−2| = √5 − 2
|√5−3| − |√5−2| = 3 − √5 − (√5 − 2) = 3 + 2 = 5 ∊ N
15 gru 18:53
Ola98: Zrobisz mi jeszcze jedno?
15 gru 18:55
Jack: moge pomoc − naprowadzic, ale nie "zrobic"
bo to ze zrobie to co Ci to da? kiedy to jest naprawde proste.
15 gru 18:57
Ola98: Tamto zadanie zrobilam jak ty. Wstawilam je by sprawdzić jak ktoś je rozwiąże.
Wykaz ze √6−2√5−√9−4√5=1
Tutaj nie wiem bo gubie sie w obliczeniach.
15 gru 19:00
RobinHood: Ola nie ma błędu w zapisie tego 1 zadania? Bo −√5 −√5 to −2√5
15 gru 19:03
Jack: a no tak, nie spojrzalem nawet, tylko zaufalem tresci...
oczywiscie wychodzi nam
|√5−3| − |√5−2| = 3 − √5 − √5 + 2 = 5 − 2√5
czyli ktos tu zle przepisal?
15 gru 19:05
Ola98: No niestety ja
15 gru 19:15
Ola98: Czyli nie jest naturalna?
15 gru 19:17
Jack: zalezy jak jest w poleceniu.
Jesli tak jak napisalas 18:43 to blad w poleceniu, jesli jest inaczej to pokaz jak jest.
Post 19:00 :
√6−2√5 − √9−4√5 = 1
L = √6−2√5 − √9−4√5 = √(√5−1)2 − √(2−√5)2 =
= |√5−1| − |2−√5| = √5 − 1 − (√5−2) = √5 − 1 − √5 + 2 = 1 = P
15 gru 19:28
Ola98: Nie no dobrze napisałam polecenie w pierwszym zadaniu. Czyli 5−2√5 jest naturalną?
15 gru 19:33
Jack: √5 nie jest liczba naturalna, co wiecej jest liczba niewymierna.
5 − 2√5 rowniez nie jest naturalna.
15 gru 19:35
Ola98: Ok
15 gru 19:35