Znajdź równanie okręgu o środku S= (4,-5), stycznego zewnętrznie do okręgu (x+2)
Katia: Znajdź równanie okręgu o środku S= (4,−5), stycznego zewnętrznie do okręgu (x+2)² + (y−3)²=16
15 gru 13:33
Jerzy:
Odległość środków tych okregów musi być równa sumie promieni.
15 gru 13:37
Katia: niewiele mi to daje
15 gru 18:51
Jack: jak to nie wiele Ci to daje?
Mozesz odczytac srodek okregu tego drugiego i juz masz 2 punkty.
Odleglosc miedzy punktami (jest na to wzor)
nawet z pitagorasa mozna policzyc.
15 gru 18:54
Katia: :( powaznie nie potrafie tego zrobic
15 gru 19:16
Katia: up
15 gru 19:43