matematykaszkolna.pl
Przyrównywanie ułamka do 0 Kamil: Witam W jaki sposób można przyrównywać ułamki (funkcje wymierne) do 0? Mam na myśli sytuacje w ktorych nie jestem pewny co do mianownika.
2x(x2−9)(x2 + 27) 

(x2 −9)4 
W tej sytuacji wiem że mianownik jest dodatni, mogę pomnożyć przez niego i liczyć miejsce zerowe góry, ale co powinienem zrobic w takiej sytuacji:
2x(x2 + 27) 

(x2 −9)3 
15 gru 20:34
Janek191: Mianownik musi być ≠ 0 ⇒ x ≠ −3 i x ≠ 3
15 gru 20:38
Kamil: Ale chodzi mi o to, jak policzyć miejsce zerowe tejfunkcji, tj dla jakich x cały ułamek będzie równy 0
15 gru 20:40
Janek191: Trzeba licznik przyrównać do 0 .
15 gru 20:40
Janek191: licznik = 0 ⇔ x = 0 lub x = − 3 lub x = 3 Odrzucamy x = − 3 i x = 3, bo nie należą do dziedziny Miejsce zerowe : x = 0 ( x2 + 27 > 0 dla dowolnego x ∊ ℛ )
15 gru 20:43
Mila: a)
2x*(x2−9)(x2 + 27)  

=0
(x2−9)4 
1)mianownik różny od zera x2−9≠0⇔x≠3 i x≠−3 2) Ułamek może mieć wartość 0, jeżeli: 2x(x2−9)(x2 + 27) =0 i x≠3 i x≠−3⇔ x=0 ====== b)
2x(x2 + 27)  

=0
(x2−9)3 
1) x2−9≠0⇔x≠3 i x≠−3 Ułamek może mieć wartość 0, jeżeli: x(x2 + 27) =0 i x≠3 i x≠−3⇔ x=0 ( bo x2+27>0 dla każdego x∊R)
15 gru 20:44
Kamil: rysunekMoże trochę źle sformułowałem pytanie, mianowicie przed chwilą wpadłem w pewną pułapkę ... Oczywiście że miejscem zerowym jest 0 w obydwu ułamkach, chodzi mi o to że później muszę narysować wykres tej funkcji Drugi ułamek jest pierwszym po skróceniu Tylko że z racji że w pierwszym mianownik jest dodatni, to mnożę przez niego obustronnie i rysuję wykres samej góry który przechodzi przez 3 miejsca zerowe (trójki nie należą do dziedziny) Gdy pomnożę przez mianownik drugi ułamek i narysuje wykres góry otrzymam zupełnie inny wykres, ktory jest niepoprawny Jak sobie radzić z ulamkami z ujemnym mianownikiem?
15 gru 20:52
Mila: rysunek Bardzo to zaplątałeś, jakie zadanie masz do rozwiązania? Jeżeli nierówność:
2x*(x2−9)(x2 + 27) 

>0⇔ możemy zbadać znak iloczynu
(x2−9)4 
( ta sama zasada ustalenia znaku) 2x*((x2−9)*(x2+27)*(x2−9)4>0 x*(x2−9)5*(x2+27)>0⇔ x*(x2−9)5>0 x=0, x=3 (pięciokrotny), x=−3 (pięciokrotny) II przypadek , uprościłeś i masz :
2x*(x2 + 27) 

>0 znów badamy znak iloczynu
(x2−9)3 
x*(x2+27)*(x2−9)3>0⇔ x*(x2−9)3>0 i masz to samo rozwiązanie x=0, x=3 (trzykrotny), x=−3 (trzykrotny)
15 gru 21:17
Kamil: Liczę punkty przegięcia funkcji, i muszę narysować wykres A w jaki sposób ułamek z mianownika znalazł się w liczniku?
15 gru 21:26
Mila: Zamiast badać znak ilorazu możesz badać znak iloczynu, jest ta sama zasada ustalenia znaku.
−2 

<0
3 
(−2)*3<0
−4 

>0
−9 
(−4)*(−9)>0
15 gru 21:55