Przyrównywanie ułamka do 0
Kamil: Witam
W jaki sposób można przyrównywać ułamki (funkcje wymierne) do 0?
Mam na myśli sytuacje w ktorych nie jestem pewny co do mianownika.
| 2x(x2−9)(x2 + 27) | |
| |
| (x2 −9)4 | |
W tej sytuacji wiem że mianownik jest dodatni, mogę pomnożyć przez niego i liczyć miejsce
zerowe góry, ale co powinienem zrobic w takiej sytuacji:
15 gru 20:34
Janek191:
Mianownik musi być ≠ 0 ⇒ x ≠ −3 i x ≠ 3
15 gru 20:38
Kamil: Ale chodzi mi o to, jak policzyć miejsce zerowe tejfunkcji, tj dla jakich x cały ułamek będzie
równy 0
15 gru 20:40
Janek191:
Trzeba licznik przyrównać do 0 .
15 gru 20:40
Janek191:
licznik = 0 ⇔ x = 0 lub x = − 3 lub x = 3
Odrzucamy x = − 3 i x = 3, bo nie należą do dziedziny
Miejsce zerowe : x = 0
( x2 + 27 > 0 dla dowolnego x ∊ ℛ )
15 gru 20:43
Mila:
a)
| 2x*(x2−9)(x2 + 27) | |
| =0 |
| (x2−9)4 | |
1)mianownik różny od zera
x
2−9≠0⇔x≠3 i x≠−3
2) Ułamek może mieć wartość 0, jeżeli:
2x(x
2−9)(x
2 + 27) =0 i
x≠3 i x≠−3⇔
x=0
======
b)
1) x
2−9≠0⇔x≠3 i x≠−3
Ułamek może mieć wartość 0, jeżeli:
x(x
2 + 27) =0 i
x≠3 i x≠−3⇔
x=0 ( bo x
2+27>0 dla każdego x∊R)
15 gru 20:44
Kamil:

Może trochę źle sformułowałem pytanie, mianowicie przed chwilą wpadłem w pewną pułapkę ...
Oczywiście że miejscem zerowym jest 0 w obydwu ułamkach, chodzi mi o to że później muszę
narysować wykres tej funkcji
Drugi ułamek jest pierwszym po skróceniu
Tylko że z racji że w pierwszym mianownik jest dodatni, to mnożę przez niego obustronnie i
rysuję wykres samej góry który przechodzi przez 3 miejsca zerowe (trójki nie należą do
dziedziny)
Gdy pomnożę przez mianownik drugi ułamek i narysuje wykres góry otrzymam zupełnie inny wykres,
ktory jest niepoprawny
Jak sobie radzić z ulamkami z ujemnym mianownikiem?
15 gru 20:52
Mila:

Bardzo to zaplątałeś, jakie zadanie masz do rozwiązania?
Jeżeli nierówność:
| 2x*(x2−9)(x2 + 27) | |
| >0⇔ możemy zbadać znak iloczynu |
| (x2−9)4 | |
( ta sama zasada ustalenia znaku)
2x*((x
2−9)*(x
2+27)*(x
2−9)
4>0
x*(x
2−9)
5*(x
2+27)>0⇔
x*(x
2−9)
5>0
x=0, x=3 (pięciokrotny), x=−3 (pięciokrotny)
II przypadek , uprościłeś i masz :
| 2x*(x2 + 27) | |
| >0 znów badamy znak iloczynu |
| (x2−9)3 | |
x*(x
2+27)*(x
2−9)
3>0⇔
x*(x
2−9)
3>0 i masz to samo rozwiązanie
x=0, x=3 (trzykrotny), x=−3 (trzykrotny)
15 gru 21:17
Kamil: Liczę punkty przegięcia funkcji, i muszę narysować wykres
A w jaki sposób ułamek z mianownika znalazł się w liczniku?
15 gru 21:26
Mila:
Zamiast badać znak ilorazu możesz badać znak iloczynu, jest ta sama zasada ustalenia znaku.
(−2)*3<0
(−4)*(−9)>0
15 gru 21:55