matematykaszkolna.pl
Kat Ignacy: Czy kąt zerowy półpełny i pełny jest wypukły? Mam dwie książki w każdej jest inaczej napisane a w internecie jest jeszcze więcej zamieszania.
15 gru 07:22
Janek191: Wg mnie kąt zerowy, kąt półpełny oraz pełny są wypukłe. W kącie zerowym ramiona się pokrywają , więc każde dwa różne punkty leżące na półprostej można połączyć odcinkiem zawartym w tej półprostej. Podobnie jest dla kąta półpełnego i pełnego.
15 gru 07:54
Ignacy: Mam dwóch synów i jeden w podstawówce ma podręcznik w którym piszą tak jak Pan mówi, natomiast w książce do gimnazjum jest napisane że te kąty nie są wypukłe ani wklęsłe. I teraz dzieciaki mają mętlik w głowie.
15 gru 08:06
Ignacy: Ktoś jeszcze może się wypowiedzieć ?
15 gru 13:21
Wałowa: Defincja kata mowi wyraznie Kat wiekszsy od kata zerowego i mniejszy od polpelnego to kat wypukly Kat wiekszy od polpelnego a mniejszy od pelnego to kat wklesly Wiec ani polpelny ano zerowy nie sa katami wypuklymi czy wkleslymi
15 gru 13:28
Jerzy: Wszystkie te kąty są wypukłe z definicji.
15 gru 13:29
Wałowa: Znalazlem taka defincje tych katow Mam tez podobne zadanie w zbiorze zadan (czy kat polpelny jest katem wypuklym ?) Prosze jesli mozesz podac zrodlo o tym co piszsesz
15 gru 13:32
Jerzy: Bzdura ..kąt pełny jest kątem wypukłym, a więc zerowy też.
15 gru 13:34
15 gru 13:35
Wałowa: Przyjalem do wiadomosci emotka
15 gru 13:40
===: Drzewiej język matematyki był precyzyjny i kompatybilny. Zawierał oczywiście "dogmaty", które bycie kompatybilnym umożliwiały. Wszyscy pojmowali go jednakowo. Potem książki i podręczniki mógł już pisać każdy ... Niedawno taki jeden stąd (teraz zmienił nicka) jako argumentu w dyskusji używał "faktu": "bo ja mam własne poglądy" No i mamy to co mamy (pierwiastek dwukrotny to jeden czy dwa ... a czy 4=2 czy ±2 ... a czy kąt półpełny to wklęsły czy wypukły ... a może wszystkie kąty są wypukłe z definicji jak twierdzi Jerzy itd) Zapis spójnej konwencji (dotyczącej czegokolwiek)jest żmudną i precyzyjną robotą .. nie twierdzę, że nie można jej zmieniać ale w sposób kompatybilny przemyślany i spójny. majstrowanie to nie z matematyką Ale takie już mamy czasy ... wszyscy mają jakieś poglądy... a niektórzy i chęć narzucenia ich innym.To tak jak z naszymi politykami i stanowionym przez nich prawem ... co ustawa to dziurawa emotka
15 gru 13:55
Jerzy: Nic takiego nie stwierdziłem emotka ( przeczytaj uważnie mój wpis )
15 gru 13:58
===: Wielce szanowany Kolego Jerzy ... powoływanie się na Wikipedię nie pasuje do Ciebie emotka NIE JEST TO I NIE MOŻE BYĆ TRAKTOWANE JAKO ARGUMENT. To tylko Wikipedia emotka
15 gru 14:00
Jerzy: Zgoda.., ale definicja figury wypukłej w pełni może być odniesiona do kątów, a te trzy kąty spełniają tą definicję emotka
15 gru 14:04
===: Pax emotka Własne poglądy i matematyczne interpretacje pozostawiam PW, który poczuł, ze "marnuje tu życie" ... i rozpoczął nowe jako 'Le...."
15 gru 14:10
Jerzy: A to nawet nie wiedziałem tego emotka
15 gru 14:11
Ignacy: Czyli co mam powiedzieć dzieciom ? Uczcie się inaczej w zależności od podręcznika który macie ?
15 gru 16:07
Janek191: Wg profesor Zofii Krygowskiej: Def. 10.4 a) Kątem nazywamy zbiór trzech figur : dwóch różnych półprostych o wspólnym początku i jednej z figur wyciętych przez sumę tych półprostych z płaszczyzny. Sumę tych trzech figur nazywamy obszarem kąta. c) Kąt nazywamy wypukłym, jeżeli jego obszar jest figurą wypukłą, a wklęsłym , jeżeli jego obszar jest figurą niewypukłą. Ta definicja nie definiuje kąta zerowego i kąta pełnego.. Geometria dla klasy I liceum ogólnokształcącego PZWS W −wa 1973 wyd. VII
15 gru 16:49
Mila: Konia z rzędem takiemu dziecku z IV klasy SP, które zrozumie taką definicję kąta 16:49.
15 gru 18:00
Ignacy: Ale w książce mam tak napisane : W książce do 5 klasy jest napisane że kąt zerowy i pełny są wypukłe A książce do 1 gimnazjum już piszą że kąt pełny nie jest ani wypukły ani wklęsły.
15 gru 19:48
===: Bo tą książkę do gimnazjum pisał taki "co to ma własne zdanie" α∊<0, 180> wypukły α∊(180, 360) wklęsły
15 gru 20:56
Eta: Hej "Biz....." co taki złośliwy jesteś?
15 gru 21:13
5-latek: Akuratnie PW to nie jest 'Leszsek No chyba ze zbzikowal i sam ze soba klocil sie w zadaniu wlasnie z Leszkiem .
16 gru 09:58
Ignacy: A co z kątem 360 stopni ?
16 gru 17:44
===: Ignacy ... w trolika się zabawiasz? emotka
16 gru 18:12
Eta: rysunek Jeżeli odcinki znajdują się całkowicie w obszarze kąta −−−− to taki kat nazywamy wypukłym Kąty wypukłe to : kąt 0o, 360o i wszystkie zawarte w przedziale : <0o, 180o> i kat 360o Na rys. kąty wypukłe : α, γ, 0o, 360o Jeżeli choć jeden z odcinków o końcach należących do obszaru kąta nie zawiera się całkowicie w obszarze kąta ( przetnie brzeg) to kąt nazywamy wklęsłym kąty wklęsłe to: kąty zawarte w przedziale (180o, 360o) na rys. kąt wklęsły : β
16 gru 18:26
Mila: W książce do GM1 ( Mat z plusem) są narysowane kąty i wyjaśnione.
16 gru 18:40
Eta: Mnie tak uczono jak napisałam emotka
16 gru 18:43
Mila: To oczywiste Eto. I to samo ma Ignacy w podręczniku na który się powoływał.
16 gru 18:56
Ignacy: Dziękuję za wyjaśnienie. emotka Skoro tyle osób tak uważa to ja też powiem dzieciom, że ta wersja jest poprawna emotka
16 gru 19:26